Intresset för träning och kampsport växer

Intresset för kampsport växer i Sverige. Särskilt bland unga och tjejer blir det allt mer populärt. Dessutom är det perfekt att kombinera eller varva med styrketräning för att få ett ännu bättre resultat.

 

För den som funderar på att starta en dojo, ett träningscenter för just kampsport, är tipset att ha både mattor för matcher men även gymutrustning i för styrketräning och konditionsträning.

 

Fler tjejer tränar kampsport

I en artikel i Sveriges Radio går det att läsa om hur tjejer som utövar just olika typer av kampsport blir allt mer synliga. Vad beror då det ökade intresset på för orsaker. Den som intervjuas i artikeln menar på att det sannolikt är flera olika orsaker. Dels tror man att det handlar om att tjejer i dagens läge har i stort sett samma möjligheter till att utöva alla sporter som finns tillgängliga men sedan är det också många klubbars medvetna arbete med att få fler tjejer till sina verksamheter som ligger till grund för att fler kvinnor och unga har sökt sig dit.

 

Att träna kampsport för att få bättre självkänsla och må bra

För alla har vi behov av att utmana oss själva och ta plats samt kunna försvara sig och öka sin egen självkänsla, vare sig man är kille eller tjej. Det handlar alltså sammanfattat om att jobba med sig själv och vara både stabil och må bra som gör att man söker sig till kampsportens värld – oavsett om det är thaiboxning eller karate det är man träna.

 

I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur många barn och unga har börjat träna taekwondo, en sport från Korea med sparkar och slag i luften och mot olika typer av kudar. Denna kampsport handlar väldigt mycket om att kunna försvara sig och att vara smidig samt att ha en bra balans är viktigt om man vill komma långt och bli bra. För många är målet att så klart få ett svart bälte. Det är en jobbig men rolig sport enligt de barn som intervjuas i artikeln och efter en timmes träning rinner svetten på de flesta samtidigt som de tycks vara väldigt nöjda.