Kampsport på film

Under nittiotalet var det mycket stort med kampsport på film. Även video var stort. Alla kids stannade hemma på helgerna och hyrde fighting-filmer nere i videobutiken. Det var karate, kung fu och aikido som var de allra hetaste kampsporterna på vita duken. De var fyra riktigt stora stjärnor på kampsportens himmel under den tiden. De efterträdde den allra största kampsportarna på film – kung fu-experten Bruce Lee. Den tiden är förbi och idag ser man kampsporter som mma på viaplay eller eurosport. Men på nittiotalet var stjärnorna dessa:

Jackie Chan
Jackie Chan är enormt stor idag. Men den före detta cirkus-, kung fu- och stuntartisten var enorm redan då. I alla fall i Hong Kong och delar av Asien. Hans stunts matchades endast av hans snabbhet och skicklighet i kung fu.

Steven Seagal
Mästaren på aikido som vekar rätt galen var med i många filmer på sin tid. Han har fått ta mycket skit för sina skådespelarinsatser och för sitt val av kampsport. Men han är mycket duktig på aikido.

Jean-Claude van Damme
Van Damme behöver ingen introduktion. Den före detta balettdansaren var kung av fighting-filmerna med rullar som Bloodsport och Universal Soldier gav han kampsporten ett nytt ansikte. Andra filmer är Kickboxer och Lionheart. Han var vig, snygg och kunde sparka snabbt och högt.

Chuck Norris
Chuck Norris är kickboxare och behöver ingen introduktion.