Lek räcker för barn som träning

Det räcker med lek och spring som träning för barn, menar experterna. De hävdar även att barn börjar med olika sporter och intensiva träningsaktiviteter i för ung ålder – ett barn bör istället leka, klättra och sparka boll.

barn i lekparkBarn, träning och tävling är ämnen som det råder olika åsikter om, men det senaste från experterna handlar om att just träning för barn faktiskt är något som inte behövs. Istället räcker det med lek och spring för att barnen ska få bra med motion samtidigt som de även lär sig koordination, stärker skelettet och blir smidiga. Dock är detta självklart förutsatt att det handlar om utomhuslek och inte en eftermiddag inne i barnrummet. Något som till exempel svenska YLE skriver är att lekar inbegripande cykling, skejtboardåkning, rullskridskor, hopprepshoppning och trädklättring är perfekta aktiviteter för barn då några timmar av detta både ger lite plus, andfåddhet och lite svett – med andra ord: gör att barnen tränar upp sin kondition.

Varför är dessa aktiviteter så bra?

När barn hoppar hopprep stärker de skelettet och på lång sikt innebär det också att barnet minskar sin risk att drabbas av osteoporos och hoppar man länge ger hoppandet bra motion som stärker musklerna. Något som hopprepet också hjälper till med är att leken gör att barnet över sin koordinationsförmåga eftersom man måste räkna ut när man ska hoppa och stå still, bäst mängd för ett barn är att hoppa 50 till 100 hopp om dagen, menar experterna. Likaså är trädklättring bra för skelett och muskler i armarna något som ett barn absolut inte får när de skjutsas fram och tillbaka till olika träningar då de vuxna bär alla tillhörande prylar. Även smidighet och balans tränas med trädklättring och tillsamman kan barnen även leka med boll. Bollspel hjälper öga-fot-koordinationen och förbättrar balanssinne plus att man i sådana lekar höjer sin uthållighet.

Vill barnet dock träna som sina föräldrar tränar är det viktigt att man gör detta på rätt sätt, och några smarta tips på det finns i inslaget från Nyhetsmorgon här nedan.