Ta hand om din kropp

Att träna regelbundet är både bra och nyttigt för oss människor. Många blir piggare och mår bättre av att träna och få komma ut och träffa andra människor. Att få utöva något som man verkligen tycker är kul. Men ibland händer det att idrottandet faktiskt går överstyr, att det går lite för långt.

Idag är det många barn och unga som drillas hårt av såväl sina föräldrar som av sina tränare för att de ska bli duktigare och kunna prestera mer. De ska tävla var och varannan helg och lägga ner flera timmar om dagen på att träna. Och många av dessa barn och ungdomar klarar inte riktigt av den höga pressen och i DN den 6/5-2012 skrev man bland annat följande:

Unga riskerar utbrändhet. Elitidrott är i dag ett heltidsyrke för allt fler. Satsningen mot toppen börjar tidigt. Men nu börjar elitsatsningarna skörda sina offer. Medan tränare och aktiva lagt i överväxeln har samhället i allmänhet och det medicinska stödet i synnerhet hamnat på efterkälken. Det är dags att ställa frågan om vem som tar ansvar för våra barns hälsa, skriver 14 företrädare för svensk idrott och idrottsmedicin.

Eftersom elitidrottare är ett växande yrke, måste arbetsmiljövillkor för denna yrkesgrupp sättas i fokus – precis som för alla andra verksamheter. En bra arbetsgivare som bryr sig om sina medarbetare ser till att de får gå på regelbundna hälsoundersökningar samt får remiss till specialiserad medicinsk vård vid behov.

Unna dig en lugn stund ibland

Om du tränar och idrottar mycket så måste du också passa på att vila dig emellanåt. Kroppen behöver nämligen återhämta sig med jämna mellanrum för att må bra och ett bra sätt att koppla av på är att unna sig en härlig idrottsmassage. Då får du hjälp av en professionell massör som kan mjuka upp dina stela muskler och leder vilket garanterat kommer att göra din kropp gott.