Träning skapar meningsfull vardag

I många kommuner tampas man med frågan om hur man ska sysselsätta ungdomar och etablera en trygg fritid för dem. Social gemenskap och hälsa låter kanske som rena drömmålen, men när man tar in sport och träning som ett alternativ som faktiskt kan leva upp till de kraven låter det kanske inte så konstigt längre.

Det är både styrketräning och kampsporter, men även friidrott och fotboll som attraherar många ungdomar. På Dalhems centrim i Helsingborg har man verkligen satsat på att ge ungdomarna en meningsfull fritid och skapar ett kampsportsprojekt som många unga har nappat på, skriver svt.se:

– Jag känner många ungdomar som drar runt på stan för att de inte har något sammanhang där de kan känna sig delaktiga. Det handlar om att ge dem en meningsfull fritid, säger Jonas Fröjd som är initiativtagare till kampsportsträningen.

Visst hade man en del förväntningar, men de hade inte räknat med mer än högst tio deltagare. Att de sedan blev uppemot 50 hade ingen kunnat ana. Den höga deltagarsiffran vittnar om att det absolut finns ett tomrum för många ungdomar. Något som bland annat kan ge konsekvenser som stillasittande framför datorn. Stillasittande låter kanske harmlöst, men med det ökar risken för att drabbas av depression.

Att det på sådana initiativ och projekt också skapas gemenskap bland ungdomarna betraktas i längden som en hållbar lösning. Att befinna sig i ett sunt sammanhang som bygger på träning kan också medföra att ungdomarna pratar mer om sin hälsa, vad de äter och så vidare.