Träningskläder i kampsport

När man tränar kampsport finns det en hel del att tänka på kring träningskläderna. Det är inte alltid så simpelt eftersom du ofta ska träna med mycket kroppskontakt, svettas mycket och har dessutom ofta mycket traditioner, regelverk och normer att förhålla dig till. Vi tänkte gå igenom lite information om olika träningskläder inom kampsporten.

Beroende på vilken kampsport du håller på med finns det olika saker att förhålla sig till, och då förstås olika träningskläder som fungerar olika bra. Nedan listar vi några kampsporter samt går därefter igenom vad som kan vara bra att tänka på när det gäller träningskläder till respektive kampsport. Under vissa punkter slår vi ihop flera kampsporter som har liknande krav på träningskläder.

  • Judo, ju-jutsu
  • Aikido, karate
  • MMA
  • Boxning

Judo, ju-jutsu

I kampsporter som judo och ju-jutsu har man en så kallad Gi, eller keikogi. Detta är en japansk dräkt som består av ett par byxor och en jacka, samt ett tygband, ett bälte, runt midjan. Vi har tidigare skrivit ett inlägg om bältets betydelse, så vi lämnar det därhän. Jackan påminner om en japansk kimono, fast kortare, där vänster framdel läggs framför höger och sedan hålls den på plats av bältet. Byxorna är av samma material som jackan och helst i samma färg. Det absolut vanligaste är vitt, men de finns även i svart och mörkblått. Det viktiga vid kampsporter som judo och ju-jutsu där mycket kast och grepp förekommer är att ha en slitstark och tjock gi som står emot våldsamma ryck, det är nämligen tillåtet att kasta och dra i kläderna.

Aikido, karate

I aikido och karate har man precis som i judo och ju-jutsu en japansk gi, men det finns några skillnader. I karaten ser de oftast likadana ut som i judo eller ju-jutsu, bara att de oftast är tunnare. Detta beror på att man i karaten oftast inte kastar eller sliter i kläderna (dock finns det stilmässiga undantag). Detsamma gäller aikidon, men där finns det ännu en större skillnad. I aikidon har man ofta en typ av svart lång kjol, eller tudelade vida byxor, istället för vanliga gi-byxor, en så kallad hakama. Dessa bars av samurajerna under det feodala Japan utanpå en kimono eller gi.

MMA

MMA kan och får man egentligen träna i vad man vill. Det finns inga speciella regler eller tradition att förhålla sig till, förutom på tävling då oftast shorts och bar överkropp är ett krav för killarna och shorts och sportbehå eller/och linne är ett krav för tjejerna. Under träning används nästan alltid shorts, antingen så kallade boardshorts eller kortare tajtare varianter. De första påminner om badshorts men är inspirerade av surfare (därav namnet) och består oftast av ett slitstarkt tyg utan fickor men med logos och märken på.  Ibland har de även slitsade ben. De tajtare kortare varianterna påminner oftast om tajta boxerkalsonger, dock oftast i funktionstyg, och har ibland inbyggda hållare för suspensoar. På överkroppen används ofta en lång- eller kortärmad t-shirt, gärna i slitstarkt funktionstyg som då kallas rashguard.

Boxning

I boxningen används oftast boxarkängor, shorts och linnen – av både killar och tjejer. Här är det inte lika viktigt att kläderna är slitstarka eller lika åtsittande som i MMA eftersom man inte brottas i dem. Vi kan rekommendera snygga träningskläder från http://www.stylepit.se/man/brands/adidasoriginals för rätt känsla och utseende. Dessa kan också bäras till MMA om man väljer smart bland produkterna eller under en gi om du vill skydda den mot svett eller skydda din hud mot de grova sömmarna som ofta förekommer i en gi.

Pengamässigt tycker vi inte att man ska spara in på träningskläder. Funktionskläder och grejer i bra kvalitet både håller längre och är bekvämare att träna i. Kolla här för lite tips på hur man kan tänka kring sitt inköp av träningskläder.